Ziołomiody

Ziołomiody są łatwe w użyciu (odpada cała manipulacja zaparzania ziół). Przygotowywane są do bezpośredniego spożycia. Posiadają wszystkie właściwości lecznicze ziół, wzbogacone są substancjami pszczelimi (enzymami, inhibinami i kwasami organicznymi) czyli związkami biologicznie czynnymi wytwarzanymi przez pszczoły. Do ich produkcji można dobierać rośliny pod względem leczniczym z nieskażonego środowiska.

 

Ziołomiody należą do grupy produktów zdrowej żywności, nie są lekiem, ale ich spożywanie wspomaga leczenie wielu schorzeń. Mają też tę ogromną zaletę – charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem i aromatem, a możliwości kompozycyjne w przygotowywaniu surowca do wytwarzania ziołomiodów są praktycznie nieograniczone. Zaznacza się duża różnorodność, jeśli chodzi o występowanie roślin o właściwościach leczniczych, jednak nie ze wszystkich pszczoły są w stanie pobrać nektar, a dla mszyc nie stanowią one źródła pokarmu. Rośliny te (np. aloes, pokrzywa, aronia, rumianek pospolity i in.) poddane w całości ekstrakcji (zarówno kwiaty, liście, łodygi, a niekiedy korzenie) pod względem leczniczym dają wyciągi bardziej wartościowe w porównaniu z miodem nektarowym z danej rośliny. Poza ziołami i roślinami leczniczymi w produkcji ziołomiodów zastosowanie mają również ekstrakty i soki pozyskiwane z: 1) warzyw, takich jak: brokuł, cebula, czosnek, marchew, burak, pietruszka, kapusta oraz 2) z owoców roślin leczniczych (malina, czarny bez, jarzębina, agrest, porzeczka, aronia, i in.).

 

Wyróżniamy


RUMIANKOWY

Ziołomiód rumiankowy ma szczególne zastosowanie dla dzieci. Ma łagodny przyjemny smak. Działa przy bolesnym ząbkowaniu i kolce jelitowej. Działa przeciw wzdęciom, kolkom, przeciwkurczowo, działa w nadkwaśności i przeciwalergicznie, pomaga przy świądzie, anginie, nieżycie nosa.
Rumianek wzbogacony przez pszczoły enzymami i kwasami organicznymi pomocny jest również w schorzeniach infekcyjnych.

POKRZYWOWY

Kuracja ziołomiodem pokrzywowym wzmacnia akcję serca, działa moczopędnie oraz w leczeniu reumatyzmu stawowego i mięśniowego, pobudza także wydzielanie soku żołądkowego, ułatwia trawienie, zmniejsza stany zapalne przewodu pokarmowego, obniża poziom cukru we krwi.

GŁOGOWY

Ziołomiód głogowy może być bardzo skuteczny w zaburzeniach ciśnienia krwi oraz stwardnieniu mózgowym. Stosuje się w schorzeniach serca (postępującym osłabieniu mięśnia sercowego, zaburzeniach krążenia w starszym wieku, objawach wczesnej niewydolności w krążeniu, zwyrodnieniach mięśnia sercowego, otłuszczeniach mięśnia sercowego).

NAGIETKOWY

Ziołomiód nagietkowy ze względu na wszechstronne działanie jest bardzo poszukiwany. Pomocny jest w stanach zapalnych, nieżytach żołądka, chorobie wrzodowej, zapaleniu błon śluzowych w okresach rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych jak również po usunięciu nowotworu i w niedokrwistości.

SOSNOWY

Ziołomiód sosnowy jest najbardziej rozpowszechniony. Pożywkę na ten ziołomiód sporządza się z gałązek z igliwem ściętych wczesną wiosną. Lecznicze właściwości tego ziołomiodu polegają na wspomaganiu leczenia chorób układu oddechowego. Zawiera związki biologicznie czynne (enzymy, inhibiny i kwasy organiczne). Działa przeciwbakteryjnie, moczopędnie. wykrztuśnie w nieżytach gardła, krtani, nosa, oskrzeli. Wskazane jest ziołomiód sosnowy przetrzymywać jak najdłużej w jamie ustnej, zażywać kilka razy dziennie.